Rychlý čokoládový puding
Kešunéza (podle FOOD of LOVE)
Zelné krekry
Kvašená zelenina
Thajská pomazánka (podle Anny Hýžové)
Domácí Vinea
Dýňové kurkuma latté
Kdoulové kůže
…………………………………………….
Rychlý čokoládový puding
1 banán
1/3 hrnku pohanky (přes noc namočené nebo naklíčené)
2 lžíce kakaa
2 datle (předem namočené a nebo měkké medjoul)
hrst mandlí (předem namočených)
2 lžíce chia semínek (namočených a nabobtnaných)
špetka soli pro lehkou kyselost můžeme přidal půl pomeranče
vše umixovat do hladka – posypat např. kustovnicí, rozinkami, oříšky, konopnými semínky a podobně
____________________________
Kešunéza (podle FOOD of LOVE)
150g kešu (alespoň dvě hodiny namočených)
150ml vody
malá cibule
menší lžička soli
2 lžíce jablečného octa
1/2 lžičky agáve sirupu
vše rozmixovat do hladka, přikyselit dle chuti
____________________________
Zelné krekry
500g kysaného zelí (nejlépe nepasterizovaného)
hrnek a půl slunečnicových semínek (přes noc namočených)
hrnek a půl lněných semínek (nabobtnaných přes noc ve skoro stejném množství vody)
2 lžíce sušeného kopru
menší lžička soli
Nejdříve rozmixujeme slunečnicová semínka se zelím, přidáme len, domixujeme a rozmícháme a naneseme na pláty v cca tří milimetrové výšce, rozkrájíme na tvary, které se nám líbí – čtverečky, obdélníčky, trojúhelníčky…. a dáme sušit cca na 24 hodin do sušičky na 42,5 °C, skladujeme v pečlivě uzavřené nádobě
____________________________
Kvašená zelenina
1/2 hlávky zelí
1 mrkev
1 cibule
menší lžička soli
půl lžičky kmínu (může být i římský)
Zelí nakrouháme na co nejtenčí nudličky, mrkev nastrouháme, cibuli pokrájíme, přidáme sůl a kmín a v misce pořádně promačkáme rukou. Po hodině zase zeleninu promačkáme a napěchujeme do sklenic až po vrch, vytlačíme vzduch velkou silou, pokud zelenina nepustí dost vody, přidáme. Pokud máme pružinu na kvašenou zeleninu, zavřeme ji dovnitř, aby byla co nejvíc natěsno. Necháme při pokojové teplotě 5-8 dní, pak skladujeme v lednici.
____________________________
Thajská pomazánka (podle Anny Hýžové)
1 hrnek kešu (namočených předem alespoň na 2 hodiny)
půl hrnku sušených rajčat (namočených předem alespoň na 2 hodiny)
lžíce lněných semínek (namočených a nabobtnaných)
2 lžíce olivového oleje
lžíce tamari sójovky
lžička agáve sirupu
malý stroužek česneku
4 bobkové listy
lžíce strouhaného zázvoru
malá hlavička citrónové trávy
1/2 malé cibule
chilli, pepř, sůl
Vše rozmixujeme a servírujeme se zeleninovými hranolky
____________________________
Domácí Vinea
hroznové víno
perlivá voda
agáve sirup
Hroznové víno vylisujeme (odšťavování nedoporučuji, semínka se nadrtí a nápoj zhořkne) – můžeme pasírovat jednoduše přes sítko, dolijeme perlivou vodou – já použila Magnézii, kvůli obsahu hořčíku, kterého není nikdy dost a dle chuti dosladíme agáve sirupem nebo jiným sladidlem.
____________________________
Dýňové kurkuma latté
2 plné hrsti čerstvých dýňových semínek z vydlabané dýně zbavené dýňových vláken
1 lžička kurkumy
1/2 lžičky skořice
kousek čerstvého zázvoru
1 lžička medu
Vše bez medu umixujeme ve výkoném mixéru, přecedíme nejlépe přes plátýnko a domixujeme pak ještě s medem.
____________________________
Kdoulové kůže
Nevíte co s kdoulemi, marmelád máte plný špajz? Tak udělejte extra mňamku, která rychle zmizí. Kdoule omyjte, vykrájejte jádřince, nakrájejte na kousky, maličko podlijte a vařte se svitkem skořice do měkka. Skořici vyjměte, rozmixujte, propasírujte přes jemnější sítko (zbavíte se tvrdších kousků), přislaďte třeba xylitolem nebo kokosovým cukrem a naneste hmotu na pláty v sušičce na ovoce. Sušte cca 7 hodin na 42 stupňů. Můžete i na vyšší teplotu, protože raw kůže už z toho nebudou. Chutná to líp než gumoví medvídci.