Recepty

Rychlý čokoládový puding

Kešunéza (podle FOOD of LOVE)

Zelné krekry

Kvašená zelenina

Thajská pomazánka (podle Anny Hýžové)

Domácí Vinea

Dýňové kurkuma latté

Kdoulové kůže

…………………………………………….

Rychlý čokoládový puding

1 banán

1/3 hrnku pohanky (přes noc namočené nebo naklíčené)

2 lžíce kakaa

2 datle (předem namočené a nebo měkké medjoul)

hrst mandlí (předem namočených)

2 lžíce chia semínek (namočených a nabobtnaných)

špetka soli pro lehkou kyselost můžeme přidal půl pomeranče

vše umixovat do hladka – posypat např. kustovnicí, rozinkami, oříšky, konopnými semínky a podobně

____________________________

Kešunéza (podle FOOD of LOVE)

150g kešu (alespoň dvě hodiny namočených)

150ml vody

malá cibule

menší lžička soli

2 lžíce jablečného octa

1/2 lžičky agáve sirupu

vše rozmixovat do hladka, přikyselit dle chuti

____________________________

Zelné krekry

500g kysaného zelí (nejlépe nepasterizovaného)

hrnek a půl slunečnicových semínek (přes noc namočených)

hrnek a půl lněných semínek (nabobtnaných přes noc ve skoro stejném množství vody)

2 lžíce sušeného kopru

menší lžička soli

Nejdříve rozmixujeme slunečnicová semínka se zelím, přidáme len, domixujeme a rozmícháme a naneseme na pláty v cca tří milimetrové výšce, rozkrájíme na tvary, které se nám líbí – čtverečky, obdélníčky, trojúhelníčky…. a dáme sušit cca na 24 hodin do sušičky na 42,5 °C, skladujeme v pečlivě uzavřené nádobě

____________________________

Kvašená zelenina

1/2 hlávky zelí

1 mrkev

1 cibule

menší lžička soli

půl lžičky kmínu (může být i římský)

Zelí nakrouháme na co nejtenčí nudličky, mrkev nastrouháme, cibuli pokrájíme, přidáme sůl a kmín a v misce pořádně promačkáme rukou. Po hodině zase zeleninu promačkáme a napěchujeme do sklenic až po vrch, vytlačíme vzduch velkou silou, pokud zelenina nepustí dost vody, přidáme. Pokud máme pružinu na kvašenou zeleninu, zavřeme ji dovnitř, aby byla co nejvíc natěsno. Necháme při pokojové teplotě 5-8 dní, pak skladujeme v lednici.

____________________________

Thajská pomazánka (podle Anny Hýžové)

1 hrnek kešu (namočených předem alespoň na 2 hodiny)

půl hrnku sušených rajčat (namočených předem alespoň na 2 hodiny)

lžíce lněných semínek (namočených a nabobtnaných)

2 lžíce olivového oleje

lžíce tamari sójovky

lžička agáve sirupu

malý stroužek česneku

4 bobkové listy

lžíce strouhaného zázvoru

malá hlavička citrónové trávy

1/2 malé cibule

chilli, pepř, sůl

Vše rozmixujeme a servírujeme se zeleninovými hranolky

____________________________

Domácí Vinea

hroznové víno

perlivá voda

agáve sirup

Hroznové víno vylisujeme (odšťavování nedoporučuji, semínka se nadrtí a nápoj zhořkne) – můžeme pasírovat jednoduše přes sítko, dolijeme perlivou vodou – já použila Magnézii, kvůli obsahu hořčíku, kterého není nikdy dost a dle chuti dosladíme agáve sirupem nebo jiným sladidlem.

____________________________

Dýňové kurkuma latté

2 plné hrsti čerstvých dýňových semínek z vydlabané dýně zbavené dýňových vláken

1 lžička kurkumy

1/2 lžičky skořice

kousek čerstvého zázvoru

1 lžička medu

Vše bez medu umixujeme ve výkoném mixéru, přecedíme nejlépe přes plátýnko a domixujeme pak ještě s medem.

____________________________

Kdoulové kůže

Nevíte co s kdoulemi, marmelád máte plný špajz? Tak udělejte extra mňamku, která rychle zmizí. Kdoule omyjte, vykrájejte jádřince, nakrájejte na kousky, maličko podlijte a vařte se svitkem skořice do měkka. Skořici vyjměte, rozmixujte, propasírujte přes jemnější sítko (zbavíte se tvrdších kousků), přislaďte třeba xylitolem nebo kokosovým cukrem a naneste hmotu na pláty v sušičce na ovoce. Sušte cca 7 hodin na 42 stupňů. Můžete i na vyšší teplotu, protože raw kůže už z toho nebudou. Chutná to líp než gumoví medvídci.